Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Proiect „CARE -Comunitate activă pentru sprijin și Reintegrare Echitabilă”

          Proiectul cu titlul CARE – Comunitate Activă pentru sprijin și Reintegrare Echitabilă a fost depus în cadrul apelului de proiecte PIDS/395/PIDS_P5/OP4/ESO4.11/PIDS_A23 “Servicii comunitare pentru copii și familii în vederea prevenirii separării și în vederea susținerii reintegrării în familie a copiilor proveniți din sistemul de protecție specială” – Regiuni mai puțin dezvoltate, Contract de finanțare nr. 1070/28.01.2025, Cod MySMIS 329239.

Program Operațional: Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027

Prioritate: P05. Reducerea disparităților dintre copiii la risc de sărăcie și/sau excluziune socială și ceilalți copii

Obiectiv specific: Lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile, inclusiv servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientată către persoane, inclusiv asistență medicală Modernizarea sistemelor de protecție socială, inclusiv promovarea accesului la protecție socială, acordând o atenție deosebită copiilor și grupurilor defavorizate Îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, precum și a eficacității și rezilienței sistemelor de sănătate și a serviciilor de îngrijire pe termen lung

Solicitant proiect: Asociația ”Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina” Suceava Partener 1: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani

Partenerii asociați de intervenție: Direcția de Asistență Socială Botoșani, UAT Bălușeni, UAT Blândești, UAT Hilișeu Horia, UAT Răchiți, UAT Corni și UAT Tudora.

Perioada de implementare: 1 februarie 2025 – 30 iulie 2027 (30 luni)

Valoare totală proiect: 9.947.640,11 lei.

Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea bunăstării a 270 de copii, prin prevenirea separării de familie a 235 de copii aflați în situație de risc de separare de familie și prin sprijinirea reintegrării in familie a 35 de copii care provin din sistemul de protecție specială. Proiectul urmărește să îmbunătățească condițiile de viață și să ofere suport social, educațional și psihologic copiilor și familiilor acestora, contribuind astfel la reducerea disparităților și incluziunea socială a grupurilor vulnerabile din comunitățile vizate.

OBIECTIVELE SPECIFICE ALE PROIECTULUI

OS1. Prevenirea separării copiilor de familie pentru un număr de 235 copii aflați în risc de separare, prin implementarea de măsuri de sprijin pentru copiii și familiile aflate în situații de vulnerabilitate, furnizarea de servicii sociale, educaționale și psihologice, cat si dezvoltarea si licențierea de servicii sociale licențiate pentru centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii intr-un termen de 30 de luni de la demararea proiectului, pentru o perioada de minim 18 luni.

OS2. Reintegrarea în familie a minim 35 copii, respectiv 12.96% din total GT, proveniți din sistemul de protecție specială, monitorizarea și evaluarea continua a progresului fiecărui copil în procesul de reintegrare prin elaborarea și implementarea de planuri personalizate de intervenție pentru fiecare copil, incluzând servicii de consiliere psihologică, suport emoțional și socializare, intr-un termen de 30 de luni de la demararea proiectului.

OS3. Îmbunătățirea competențelor parentale și suportului familial în comunitățile vizate, prin organizarea de programe de educare a părinților sub forma „școlii pentru părinți”, pentru a dezvolta abilitățile parentale necesare în susținerea dezvoltării copilului, cat si oferirea de consiliere și suport pentru părinți, adaptate nevoilor individuale ale fiecărei familii, pentru a preveni riscul de separare și a consolida relațiile familiale, intr-un termen de 30 de luni de la demararea proiectului.

OS4. Asigurarea sustenabilității proiectului prin obținerea licențelor de funcționare pentru serviciile sociale oferite pentru centrele de zi înainte cu min 6 luni de finalizarea proiectului, asigurând continuitatea serviciilor furnizate după încetarea finanțării.

Grupul Țintă este clar definit și a fost determinat în conformitate cu natura și complexitatea activităților planificate în cadrul proiectului, precum și cu resursele alocate pentru implementarea acestora. Grupul Țintă este format din 270 de copii dintre care minim 30 de etnie romă  din județul Botoșani. Din perspectiva nevoilor, GT este format din :

  • 235 copii care trăiesc în sărăcie aflați la risc de separare de familie – pentru care vor fi implementate măsuri de sprijin în vederea prevenirii separării. Distribuție, inclusiv geografica: copii din jud. Botoșani din mun. Botoșani (60), Bălușeni (30), Blîndești (20), Hilișeu Horia (35), Tudora (30), Corni (40) și Răchiți (20). Acești copii reprezintă principalul grup țintă al proiectului, fiind selectați pe baza unei analize riguroase a nevoilor de sprijin pentru prevenirea separării de familie. Complexitatea activităților implementate, consilierea psihologică, suportul educațional, activitățile de socializare și sprijinul material, a fost ajustată pentru a răspunde în mod eficient la provocările cu care se confruntă acești copii și familiile lor.
  • 35 copii din sistemul de protecție specială din jud. Botoșani. Pentru acești copii a fost instituita o măsură de protecție speciala având ca finalitate reintegrarea in familie, fiind in prezent in grija DGASPC Botoșani. Copiii din acest segment al grupului țintă necesită intervenții specializate pentru reintegrarea în familie și comunitate. Proiectul alocă resurse semnificative pentru servicii personalizate, inclusiv consiliere, suport pentru a facilita procesul de reintegrare și pentru a asigura succesul pe termen lung al acestor intervenții. Natura și dimensiunea grupului țintă au fost atent evaluate pentru a se asigura că resursele alocate prin proiect sunt suficiente și bine direcționate.

Echipa de proiect DGASPC Botoșani:
Valentin – Alexandru COLBU – Coordonator proiect
Camelia – Nicoleta Damian – Responsabil financiar
Olguța – Lenica Bulgariu – Responsabil achiziții
Lăcrămioara Radu – Expert Coordonator UAT – DGASPC (Asistent social P1)
Alina Ghiorghiu – Expert reintegrare
Claudia – Mihaela Darie – Expert servicii psiho – sociale
Cornel – Marius Pohoață – Psiholog
Andreea – Claudia Botez – Psiholog

Date de contact:
DGASPC Botoșani
Strada Maxim Gorki nr 4, municipiul Botoșani, județul Botoșani
Telefon: 0231/537993
Fax: 0231/511047
Email: secretariat@dgaspcbt.ro
www.dgaspcbt.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/pdgaspcbt/public_html/wp-includes/functions.php on line 4350